Páraelszívók bekötése

Szerző ... 2019/02/22 0 Hozzászólások

A páraelszívó bekötése "házilag" is történhet, szakember segítsége nélkül is.

Ennek ellenére a bekötés bonyolultságától függően javasoljuk szakember felkeresését!

Ajánljuk páraelszívó beszállítónkat Budapesten és vonzáskörzetében.

Kérjen partnerünktől egyedi ajánlatot páraelszívó készülékének szakszerű beüzemelésére. Bővebb információért kérem kattintson!

Cégünk páraelszívó telepítését nem tudja vállalni, bejegyzésünkben mindössze hasznos tanácsokat szeretnénk adni!

Ahhoz, hogy páraelszívónkat hosszú ideig használhassuk, gondoskodni kell a szakszerű üzembe helyezéséről, melyhez elengedhetetlen a megfelelő légtechnikai kiegészítők használata.

A háztartási páraelszívók légtechnikai bekötésénél, a lehetséges nyomvonal kialakításánál az alábbi szempontok figyelembevételét javasoljuk:

 • A légtechnikai rendszer teljes hossza rendelkezzen azzal az áteresztő képességgel (megfelelő keresztmetszettel) amelyet a páraelszívó gyári csatlakozó csonkja meghatároz. Általában ez 120/125/150mm szokott lenni. Ezzel a mérettel megegyező átmérővel rendelkező csövek, vagy egyenértékű keresztmetszettel rendelkező légtechnikai négyszögcsatornák illetve hozzájuk illeszthető idomok felhasználását javasoljuk.
   

 • A nyomvonal kialakításánál a lehető legrövidebb, szűkítés-mentes útvonal kialakítása javasolt.
   

 • A flexibilis légtechnikai elemek felhasználását csak indokolt esetben javasoljuk a tervezett nyomvonal azon szakaszain, ahol speciális ívek kialakítása szükséges (ahol merevfalú légtechnikai idomokkal a lehetséges útvonal nem kivitelezhető), vagy egyéb speciális körülmények ezt indokolttá teszik.
   

 • A kivezetési pont megválasztásánál, energetikai szempontból érdemes elkerülni az oldalszéllel gyakrabban terhelt oldalfalakat, ill. az északi oldalt.
   

 • Egyes páraelszívók egységcsomagja tartalmazhatnak opcionálisan felhasználható elemeket (pl. szűkítő idomot, pillangószelepet). Ezek felhasználását csak szakmailag indokolt esetben javasoljuk, annak ismeretében, hogy ezzel a készülék hatékonysága csökkenhet illetve zajszintje emelkedhet. Amennyiben az adott telepítési körülmények olyanok, hogy a telepítést végző szakember állásfoglalása szerint ezek felhasználása mellett is megvalósítható a minimálisan szükséges hatékonyságú, problémamentes működtetés, úgy ezek az elemek felhasználhatóak a telepítés során.
   

 • A pillangószelep telepítésénél, annak mozgó alkatrészeinek szabad mozgását biztosítani, a telepítés befejezésével ellenőrizni szükséges.
   

 • Amennyiben a tervezett kivezetési útvonal az elszívási környezet hőmérsékletéhez viszonyítva alacsonyabb hőmérsékletű környezetben (pl. padlástér) is átvezetésre kerül, úgy a telepítés során gondoskodni szükséges az ebből adódóan kialakuló kondenzációs csapadék megfelelő elvezetéséről, vagy magának a kondenzáció kialakulásának megelőzéséről. A kondenzáció során a légtechnikai rendszerben lecsapódó nedvesség elektromos zárlatot okozhat, amely a páraelszívó idő előtti tönkremeneteléhez vezethet.

 • A telepítésnél szabványos méretekkel rendelkező légtechnikai csövek és idomok kerüljenek felhasználásra, azok egymáshoz való illesztése és rögzítése szakszerű legyen.
   

 • A flexibilis légtechnikai csövek minden esetben legyenek méretre vágva, és megfeszített állapotban kerüljenek rögzítésre annak végpontjain.

SZAKSZERŰ BEKÖTÉSHEZ, TELEPÍTÉSHEZ AJÁNLJUK:


ZAJCSÖKKENTÉS:

A szigetelt légtechnikai csövek alkalmazásával a legtöbb esetben megakadályozható az elszívott páradús levegő nedvességtartamának kicsapódása a légtechnikai rendszeren belül. A rendszerben esetlegesen kialakuló nemkívánatos nedvesség idő előtti meghibásodáshoz vezethet.A szigetelés egyúttal csökkenti a légáramlásból eredő zajt is, mely segítségével egy csendesebb konyhai környezet megvalósítása is lehetségessé válik. 

ALUSON ZAJSZIGETELT CSŐ:

egyedi tulajdonságok:
hő és zajszigetelő burkolat,
üveggyapot és alumínium fólia,
merev és flexibilis csövekre is elhelyezhető!
125 és 150 mm-es rendszerekhez

NRS ZAJSZIGETELT CSŐ

egyedi tulajdonságok:
speciális hő és zajszigetelő burkolat
150 mm-es rendszerekhez
 

NRS ZAJSZIGETELT KÖNYÖK

egyedi tulajdonságok:
speciális hő és zajszigetelő burkolat
150 mm-es rendszerekhez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JÓ TANÁCSOK KÜLSŐ MOTOROS PÁRAELSZÍVÓ RENDSZER TELEPÍTÉSÉHEZ:

 

A páraelszívás során két jól elkülöníthető zaj keletkezik.

Az egyik, és egyben a legjelentősebbnek mondható a motor által keltett zaj.  A másik a zsírfilteren  nagy sebességgel áthaladó levegő zaja.

Külső motoros rendszer esetében mivel a motor a páraelszívó ernyőből kikerül, és tőle távolabb kerül elhelyezésre, az előzőekben leírt motorzaj teljesen megszüntethető. A páraelszívó ernyő a távolabb lévő motorral egy vezérlőkábel segítségével kommunikál, ezzel lehet bekapcsolni a készüléket és fokozatokat is állítani. 

Külső motoros páraelszívó rendszer tervezése és telepítése esetén megfelelő távolságot kell biztosítani a páraelszívó ernyő és az adott külső motor között.

Nézzünk egy-két példát:

Ha egy falra felszerelt páraelszívó ernyő mögötti kivezetés végére elhelyezünk egy SEM2-es (külső fali) motort, akkor az üzemeltetése esetén a rövid távolságnak köszönhetően a légtechnikai csövön keresztül „visszahalljuk” a motor zaját.

Itt meg kell megjegyezni, hogy az ilyen telepítés esetén is halkabb megoldást kapunk, mint egy azonos teljesítményű belső motoros páraelszívó megoldásnál, de nem kapjuk meg azt a feltétlen komfortérzetet, mint amit egy külső motoros rendszer nyújthat nekünk.

Ugyanilyen hibás kivitelezés például egy sziget páraelszívó esetén a SEM1-es (légtechnikai cső közbe telepíthető) motort, közvetlenül a páraelszívó ernyő közelében az álmennyezetben elhelyezni, vagy födémáttörés esetén közvetlenül az átvezetés mellé telepíteni azt.

Tehát minden esetben a kívánt cél elérése érdekében hagyjunk megfelelő távolságot a páraelszívó ernyő és az adott külső motor között, ami minimum 3m.

Ha a fentiekben leírt minimum 3 méteres kivezetési távolságra nincs lehetőség, akkor választhatjuk az extra csendes (akár 85%-kal halkabb, mint egy azonos elszívási teljesítménnyel rendelkező hagyományos készülék), nagyteljesítményű, belső motoros Falmec NRS rendszerű páraelszívókat. Az NRS termékcsalád egyik jelentős fejlesztése az a zajcsökkentő rendszer, amely a motor és a légáramlási út különleges kialakításának, valamint ezek speciális szigetelésének köszönhetően különlegesen csendes megoldást biztosít.

 

Forrás: multikomplex.hu - A páraelszívók szakértője

Hozzászólás írása