Gáz, kerámialapos vagy indukciós főzőlapot válasszak?

Szerző ... 2019/02/22 8 Hozzászólások

Biztosan sokakban felmerül a kérdés: Milyen főzőlapot vegyek? Mik a különböző főzőlapok előnyei és hátrányai?

Konyhastúdióként több száz saját gyártású konyhával hátunk mögött hisszük hogy saját és vásárlóink tapasztalata alapján teljes képünk van a főzőlapokról!

Szeretnénk segíteni a választásban, ezért hoztuk létre ezt a bejegyzést.

  • Gáz főzőlapok
    • Előnyök:
      • Esztétika: A gáz alapú főzőlap dísze lehet egy klasszikus konyhának. Egy szép gázlap feldobhatja a konyhát
      • Ár: A gáz főzőlapok általában olcsóbbak a kerámialapos vagy indukciós főzőlapoknál
      • Kialakítás: Ajánlott ha eleve adott a gáz kiállás, és a vásárló ragaszkodik a megtartásához
      • Edények: Minden edénnyel használható
    • Hátrányok: 
      • Energiatakarékosság: A gáz főzőlap lángja nem csak az edényt, hanem a szoba levegőjét is melegíti, ezért nem túl hatékony
      • Biztonság: A gáz és a nyílt láng minden esetben plusz kockázatot jelent, erre mindig felhívjuk vásárlóink figyelmét
      • Tisztítás: A gáz főzőlapokra a nyílt láng miatt ráégett szennyeződések nehezen tisztíthatóak, erős vegyszereket (hideg zsíroldó stb) és erős súrolást kell használni
      • Gáz főzőlapjainkat ide kattitva tekintheti meg

 

  • Kerámialapos főzőlapok (hagyományos, "alul izzó" főzőlapok):
    • Előnyök:
      • Esztétika: A kerámialapos főzőlapok egyszerű lapos dizájnnal rendelkeznek, így minden konyhába (stílustól függetlenül) illeszkednek
      • Ár: A kerámialapos főzőlapok a gáz és az indukciós lapok között van árban
      • Kialakítás: Ha nincs eleve kialakítva a gáz hálózat, jó megoldás lehet
      • Edények: Minden edénnyel használható
    • Hátrányok: 
      • Energiatakarékosság: A kerámialap egy alul izzó tekerccsel alakítja az elektromos áramot hővé, először a tekercset, utána az üvegkerámiát, majd végül az edényt felmelegítve, nem túl hatékony
      • Biztonság: A gáz főzőlaphoz képest biztonságosabb, hiszen nyílt lángot nem igényel
      • Tisztítás: A hagyományos kerámialapos ("alulról izzós") főzőlapokat nehezen lehet takarítani, mert az üvegkerámia lap alatt izzó tekercs akkor is lead maradékhőt, amikor nincs rá szükség. A kifutó ételek azonnal ráégnek a főzőlapra
      • Kerámialapos főzőlapjainkat ide kattintva tekintheti meg

 

  • Indukciós / félindukciós főzőlapok
    • Előnyök:
      • Esztétika: Az indukciós főzőlapok egyszerű lapos dizájnnal rendelkeznek, így minden konyhába (stílustól függetlenül) illeszkednek
      • Energiatakarékosság: Jelenleg nem létezik energiahatékonyabb módja a főzésnek. Az indukciós főzőlapok csak az elektromágneses mezőjükbe tett edényeket melegítik fel (csak a mágnesezhető edényeket). A főzőlap csak akkor fog "energiát fogyasztani" ha vastartalmú edényt teszünk a főzőzónára, enélkül ha be is van kapcsolva, minimális energiát fogyaszt
      • Biztonság: Nincs nyílt láng, nincs izzó tekercs. Ha a készülék bekapcsolva marad de nincs felette edény "nem működik" így balesetet sem okozhat
      • Tisztítás: A gáz és kerámialapos főzőlapokhoz képest a hő nem alulról jön, maga az edény melegszik fel. A főzőlap felülete csak annyira fog felmelegedni amennyire az edény viszamelegíti. Ezért sokkal könnyebb tisztítani mint a gáz vagy kerámia főzőlapokat.
    • Hátrányok: 
      • Jelenleg drágább mint a gáz, vagy a hagyományos üvegkerámia főzőlapok
      • Csak az olyan edények használhatóak, amiknek "mágnesezhető az alja" 
      • "Nem használhatóak az edényeim, le kell cserélnem őket" - Ez így általánosságban nem igaz! Nagy valószínűséggel használhatóak, tesztelje mágnessel az edény alját!
      • Megfelelő elektromos hálózat szükséges
      • Félindukciós főzőlapjaink egyik oldalon hagyományos karámialapos, másik oldalon indukciós zónákkal vannak ellátva így soha nem okozhat gondot hogy milyen edénye van otthon (Jelenleg félindukciós főzőlap nincs kínálatunkban)

Összegzés: Minden vásárlónkat igyekszünk az indukció felé terelni, ha az elektromos hálózat megfelelő. Őszintén hiszünk a technikában, örömmel bemutatjuk Önnek működés közben a különbséget paksi Konyhastúdiónkban!

További kérdése van? Keressen minket és mi szívesen válaszolunk kérdéseire!

8 Hozzászólások

Edit Sirilo:
2019/10/15, 08:13:44 AM
Válasz elküldése

Egy kérdésem lenne - a kb 12-15 évvel ezelőtt vett zepter edények aljára ha a mágnes oda ragad és nem esik le akkor használható-e az indukciós főzőlapon mivel most szándékozom a megvételével. Köszönöm a választ.

Fritz Konyhafelszerelés:
2019/10/18, 07:24:36 AM

Kedves Edit!Igen, ha mágnesezhető az edény alja, akkor használható az indukciós főzőlapon!

Juhász Tóth Sándorné:
2019/11/04, 07:10:05 PM
Válasz elküldése

Egyedül élő fiatalember számára szeretnék gázfőzőlapot vásárolni, az lenne a kérdésem, melyik a legkönnyebben takarítható lap a fekete edzett üveg vagy az inox. Köszönettel J Tóth Sándorné

Fritz Konyhafelszerelés:
2019/11/05, 11:56:49 AM

Kedves Juhász Tóth Sándorné! Az a tapasztalatunk, hogy az üveglap könnyebben takarítható! Ha az elektromos hálózat és a helyszín lehetővé teszi, akkor mindenképpen az indukciós főzőlapot szoktuk használni a gáz helyett. Egyrészt a takaríthatósága miatt.

Varga Zsolt:
2019/11/05, 11:17:41 PM
Válasz elküldése

Üdvözletem! Főzőlap,és beépített sütő csere előtt állunk. A mostani gázos főzőlap helyett indukciósat szetetnénk. A sütő konnektora egy 16 amperes biztosítékon van. Az elbírja-e a két készüléket? Ha igen,milyen teljesítményűek legyenek? (Sok főzőlapot néztünk,van amelyik 7,van amelyik 4,6 kw-os , a sütők kb 2,5-3 kw-ig) Kissé tanácstalanok vagyunk. Köszönöm a segítséget. Tisztelettel : Varga Zsolt

Fritz Konyhafelszerelés:
2019/11/06, 09:00:07 AM

Kedves Varga Zsolt! A főzőlapok általában 7,4 kW körüli, a sütők 3,5 kW körüli teljesítményűek. A konyhák tervezése során külön fázisra szoktuk kérni a két készüléket. Valószínűleg az 1 közös fázis nem elegendő, de kérjük hogy ez ügyben mindenképpen kérje ki villanyszerelő szakember véleményét és arra hagyatkozzon!

Vajk Jenőné:
2020/01/15, 05:20:12 PM
Válasz elküldése

Ma hallottam, és nem tudom igaz-e, hogy az indukciós főzőlap alatt lévő fiók nem használható, állítólag túlmelegedés miatt. Érteni nem.értem, de vásárlás előtt állok Válaszukat várom, és köszönöm.

Fritz Konyhafelszerelés:
2020/01/16, 07:41:25 AM

Kedves Vajk Jenőné! A legtöbb általunk gyártott konyhánál indukciós főzőlapot használunk és általában evőeszköz tartó fiók van a készülék alatt. A melegedés oka, hogy a főzőlap hűtőventilátora lefelé fújja a meleget, de ez nem jelenti azt hogy az evőeszközök annyira felforrósodnak hogy nem lehet megfogni őket. Természetesen valamennyire felmelegszenek. Fontos hogy a főzőlap úgy legyen beépítve ahogy a használati útmutatóban feltünteti a gyártó, különös tekintettel a szellőzési hézagokra!

Kolbert Zsuzsanna:
2020/02/20, 02:13:58 PM, http://fritzkonyhafelszerelés.hu
Válasz elküldése

A gáz-főzőlapomat le szeretném cserélni Indukciósra a villanyszerelő annak ellenére hogy külön ki van építve a sütőn ez egy megfelelő ajzat érdeklődni szeretnék hogy valóban a villanyoszlopról új vezetéket kell lehúzni köszönöm szépen válaszukat, üdvözlettel Kolbert Zsuzsa

Fritz Konyhafelszerelés:
2020/02/20, 02:46:49 PM
Válasz elküldése

Kedves Kolbert Zsuzsanna! Villanyszerelési témában és hálózat átalakítással kapcsolatban sajnos nem tudunk segíteni Önnek. Kérjük hogy esetleg kérje ki másik villanyszerelő véleményét is, vagy kérdésével forduljon a kiválasztott márka ügyfélszolgálatához!

Noémi Szirmák:
2020/05/17, 09:00:59 PM
Válasz elküldése

Olvastam egy 2017-es összehasonlító bejegyzést, amely hátrányként és figyelmeztetésként feltüntette, hogy akinek PACEMAKER van beültetve, annak nem javasolt az indukciós tűzhely! Mi erről a felelősségteljes véleményük ma, 2020-ban? Van azóta kifejezetten erre vonatkozó fejlesztés? Előre is köszönöm a gyors választ!

Fritz Konyhafelszerelés:
2020/05/18, 08:31:08 AM

Kedves Noémi! Mivel ez egészségügyi kérdés, ezért nem tudunk állást foglalni ezzel kapcsolatban. Kérjük hogy a pacemaker gyártójától kérjen állásfoglalást az indukciós főzőlappal kapcsolatban!

Kovács I.:
2021/01/10, 06:43:29 PM
Válasz elküldése

Egy fontos dolgot hagytak ki az indukciós hátrányai közül! Nevezetesen, hogy -a micro-hoz hasonlatosan- "szakaszosan" működik! Ami tényszerűen azt jelenti, hogyha pl. 100 fokra állítom, ész nélkül teljes teljesítménnyel kezd fűteni, és ahogy eléri, kikapcsol. Ezután hűl egy kicsit, majd bekapcsol (teljes erővel), majd megint ki. Így tartja a beállított hőfokot, Tehát húsleves, kocsonya, stb. hasonló, amit kis lángon "abálni" kell, felejtős! Egyszer vadul zubog, aztán semmi.... Emiatt a zsiradékok is gyakran megégnek.

Fritz Konyhafelszerelés:
2021/01/11, 02:24:46 PM

Kedves Kovács Úr! Az indukciós lapok többsége nem szakaszosan hanem állandó teljesítménnyel működik. Abban igaza van, hogy a belépő kategóriás készülékeknél szakaszosan működhet ha több zónát használ éppen és a készüléknek meg kell osztania a zónák között a teljesítményt! Köszönjük hogy felhívta figyelmünket erre!

Hozzászólás írása